Ukategorisert

Blokking – hva er det?

Jeg skriver ofte om at jeg har blokket eller skal blokke strikkearbeidene mine, og jeg tenkte at jeg kan skrive litt om blokkingen. Noen av dere lurer kanskje på hva blokking er? Blokking er rett og slett at jeg skyller opp det ferdige strikkearbeidet, og legger de i ønsket form mens det tørker. Eksempel på hva jeg blokker er sjal, og ting med mønster som jeg ønsker å fremheve. Men husk, er det mye akryl i garnet, så holder ikke blokkingen særlig lenge, så blokking anbefales til plagg som inneholder ren ull eller evt en blanding med ull/silke ull/bomull.

Jeg skyller opp arbeidet i Milo vann og klemmer ut overflødig vann. Deretter har jeg kjøpt meg en puslematte på Nille (79 kr) som jeg bruker til å feste arbeidet på. Når jeg blokker strekker jeg arbeidet godt ut, og spenner det opp på matten med knappenåler (jeg bruker blokkewire som man får kjøpt her).  Når jeg har fått det i ønsket form lar jeg det ligge slik til arbeidet er tørt, og jeg tar vekk alle nålene. Jeg har da et perfekt formet strikket arbeide, og alle finessene kommer mye bedre frem.

Jeg skyller alltid opp det jeg strikker, men ting som genser, jakker og sokker bruker jeg ikke blokke ut så fremt til at kanskje plagget trenger å bli litt større. Det jeg gjør med disse er at jeg skyller de opp, klemmer ut det overflødige vannet, og legger de flatt til tørk. Et tips jeg har for å få ut mest mulig vann, er å rulle arbeidet inn en håndduk, for så å trampe på den, og håndduken suger til seg det meste av vannet.

2 kommentarer

  • Maskeball

    Tusen takk! Her var det mange fine tips og forklaringer. 🙂 men skjønner ikke helt hvordan du blokker med vaiere. Holder de seg utstrekt, eller bruker du pins i tillegg?

    • Marianne Tante Ull

      Hyggelig å høre at det var til hjelp 🙂 Når jeg bruker vaiere så må jeg bruke pins i tillegg, men jeg trenger ikke like mange, og så går det litt raskere. Genialt for meg som blokker mye, men jeg klarte meg lenge med bare knappenåler også.