Mønster,  Strikking

Hvordan strikke helt enkle tåoppsokker

Når jeg har selvstripende sokkegarn synes jeg det er ganske greit å strikke tåoppsokker med etterpåhæl. Tenkte at jeg kunne prøve å knote sammen en kort forklaring på hvordan jeg strikker slike, håper den er forståelig!

20131025-172641.jpg

Med å begynne på tåa er det enklere å finne ut hvor man strikker hælen. Jeg legger opp 32 masker med Judys Magic Cast On (engelsk) (http://www.youtube.com/watch?v=1pmxRDZ-cwo) slik at det blir 16 masker på hver pinne (bruker magic loop).  Deretter strikker jeg tåa slik:

Tå:

1. omg: Strikkes rett.
2. omg: *1 rett, 1 kast, strikk rett ut pinnen til det er igjen 1 maske, kast, 1 rett*. Gjenta fra * til * på pinne 2.
3. omg: Rett mens kastene strikkes i bakre maskeledd slik at masken blir vridd og hullet fra kastet ikke vises.

Gjenta 2. og 3. omgang til tåa passer på foten din. Jeg bruker vanligvis å ha 60 eller 64 masker.

Videre strikkes foten rundt og rundt til den dekker foten din, altså at den når opp til overgangen mellom vrista oppå foten og ankel, nå strikker jeg inn en tråd over 60% av maskene, (eller du kan bruke Fish Lips Kiss Heel-mønsteret og strikke den hælen over halvparten av maskene) sist da jeg hadde 64 masker på sokken, strikket jeg inn en restetråd over 38 masker. Her kan du se video om hva en etterpåhæl er (engelsk) og hvordan det gjøres. Er det stripete sokker så er det litt tøft å strikke inn tråden midt i en stripe som jeg har gjort på sokkene ovenfor. Da ser du at hælen kommer midt inni en stripe.

Når tråden er strikket inn, eller at du har strikket en Fish Lips Kiss Heel, fortsetter jeg med det vanlige garnet og strikker ankelen så høy jeg vil ha den, jeg liker å ha en 12,5 cm høy ankel, men der er smaken forskjellig. Jeg avslutter med 2,5 cm ribbestrikk (2 rett og 2 vrang) og feller løst av. Nå kikker du igjen på etterpåhælvideoen og ser hva de gjør. Har du strikket russesokker? Det er egentlig en russesokkhæl, men jeg anbefaler å strikke noen omganger før du begynner å felle i hver side av sokken. Når jeg har tatt opp de 38 maskene til hæl gjør jeg slik:

Etterpåhæl:

Plukk opp på oversiden og undersiden av restetråden, jeg plukker opp 1 ekstra i hver side, slik at det ikke skal bli hull i siden av hælen. Strikk en runde rundt de 40 maskene, i hver side strikker jeg to sammen slik at jeg har igjen 38 masker.

Strikk 6 omganger rett over de 4 strømpepinnene før du feller slik:

1. omg: *1 rett, strikk 2 rett sammen i bakre maskeledd, strikk rett ut pinnen. Strikk neste pinne til du har igjen 3 masker; strikk 2 rett sammen og 1 rett.* Gjenta fra * til * på pinne 3 og 4.
2. omg: Strikk rett

Gjenta disse to omgangene til du har igjen totalt 32 masker, 8 på hver pinne. Sy (evt kitchener stiches som det heter så fint på engelsk) disse maskene sammen med maskesting og sokken er ferdig!

20131025-172652.jpg

Sokkene i dette innlegget er nystrikket med egenfarget «Halloween»garn, 64 masker på pinne 2,25 mm 🙂

 

3 kommentarer