Spinning

Ullvask

Tidligere denne uken satt jeg og googlet på «hvordan vaske ull og bevare lokkene?». Jeg vet jo at jeg kan dyppvaske en og en lokk, men det har jeg slettes ikke tålmodighet til. Så da ble jeg fornøyd med å finne en bloggpost hos YarnHarlot som jeg lot meg inspirere av. Tror det var forrige søndag at jeg satt og googlet, og på mandagen dro jeg en tur på IKEA for å handle ovnsformer som jeg kunne bruke til å vaske ull i. Jeg hadde selvfølgelig gjort litt research og funnet ut hva jeg var på jakt etter. Men da jeg kom dit kom jeg over noen former som var enda bedre enn de jeg hadde funnet på forhånd.

Her ser du de jeg fant! 40 cm brede, og med en løs rist nedi, som viste seg å være genial!

13036512_10153963695680469_185139980_o

For de som er interessert har jeg linket til YarnHarlot sitt blogginnlegg ovenfor, så jeg tar bare kortversjonen og hvordan jeg gjorde det her.

Først la jeg en kopphåndduk nederst i formen, og så la jeg to rader med lokker i formen. Spiss mot spiss, og klippekantene ute mot kantene av formen. Jeg hadde ca 100 gram Romney som jeg la i en form.

13052710_10153963856785469_1568454664_o

Da jeg var ferdig med å legge ullen i formen, la jeg enda en kopphåndduk over ulla, og brettet inn kantene, slik at ullen var trygt plassert inni tøystykkene, og uten mulighet til å forflytte seg. Deretter fylte jeg romtemperert vann oppi formene og lot det ligge et kvarter, rullet sammen tøystykkene med ull, og flyttet det over i nytt vann, samme temperatur. Dette gjorde jeg noen ganger, slik at det fikk løsnet skitten som var i ulla. Deretter tok jeg et par runder med så varmt vann jeg fikk fra springen og Sunlight i vannet (dette for å fjerne lanolinen i ulla), og skylte et par ganger i samme varme temperatur for å få ut såpen og lanolinen. Det er viktig at ulla ikke ligger lengre enn 15-20 minutter, siden at vi ikke vil at vannet skal bli for kaldt, slik at lanolinen stivner igjen. Stivner lanolinen, kan den fort vise seg som «flass» i ullen. Når jeg byttet vann på formene, brukte jeg to former. Så jeg fylte nytt vann i form nr. 2. Rullet ullen forsiktig sammen inni kopphånddukene, og flyttet over. Minimal temperatursvingninger og minimal bevegelse.

Da jeg var ferdig med vaskingen fant jeg ut hvor smarte de ristene i formene var, for på de kunne jo ulla ligge og tørke på. Luft under, og luft over. Perfekt!

IMG_3053

Det var ikke så mye ull jeg vasket denne gangen, så etter et døgn var den tørr og jeg kunne begynne å karde den. Nedenfor ser du hvordan det så ut da den var tørket. Jeg kunne bare plukke opp små biter og forsiktig løse de opp de med en flikkerbørste før jeg la de i kardemaskinen. Alle lokkene ble lagt med spissene inn mot kardetrommelen.

13036415_10153967775505469_109490859_o

DSCN1516

Jeg fikk lagd 2 flak, begge flakene gikk 2 ganger gjennom kardemaskinen, og til slutt satt jeg igjen med 90 gram romneyull.

DSCN1517

Da jeg var ferdig med kardeflakene brukte jeg favorittdiz’en min fra Sissel, og lagde fine kardebånd som jeg kan spinne fra.

IMG_2969

DSCN1518 DSCN1519

Klar – ferdig – spinn!

3 kommentarer

  • A9ta

    For en tålmodighet! Men du verden for noen vakre, små og lette «skyer » du går tryllet fram. ?

  • Nina

    Som nybegynner spør jeg «tåpelige» spørsmål…. bNår du har vasket ullen som ligger innpakket o håndklær… vrir ut vannet…. Tar du de da ut av de brukte koppe håndklærrne legger i rene kopoehånklær… pakker de inn og så senker i rent vann…
    For å få bort det skitne ….